EHRL tegi riigikogule ettepaneku alandada toitlustusteenuste käibemaks

07.12.2011Pressiteade

EHRL tegi riigikogule ettepaneku alandada toitlustusteenuste käibemaksu 9%ni ning kaotada erisoodustusmaks

Eesti Hotellide ja Restoranide Liit (EHRL) tegi riigikogu rahanduskomisjonile saadetud, komisjoni esimehele Sven Sesterile adresseeritud kirjas ettepaneku kaotada toitlustusteenuste erisoodustusmaks ja alandada toitlustusteenuse käibemaksu 9%ni, nagu see kehtib majutusteenuse puhul. Ettepaneku läbiminek looks sadu uusi töökohti.

“Eesti toitlustusettevõtete konkurentsivõime on madal ning toidukultuuri arengul tugev pidur peal,” ütles Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Feliks Mägus. „Nimetatud maksumuudatused aitavad sektori konkurentsivõimet oluliselt tõsta. Lisaks toovad need maksumuudatused kaasa toitlustussektori käibe ja efektiivsuse kasvu, investeerimisjulguse, mitmeid uusi toitlustuskohti ja hulgaliselt uusi töökohti. Eesti on kiiresti tööpuudust vähendanud, kuid vaatamata sellele oleme tööpuuduses Euroopa meistrid. Seda just teenindussektori ja toitlustamise madalseisu tõttu.“

Feliks Mägus märkis, et positiivseid näiteid pole vaja kaugelt otsida – Soomes vähendati toitlustusteenuste käibemaksumäära eelmise aasta 1. juulil ning sealne toitlustussektor on märkimisväärselt elavnenud. „Ettevõtete efektiivsus on kasvanud, sektori tööhõive paranenud ja seejuures tarbijale toidu hind
alanenud,“ sõnas Feliks Mägus. „Eesti toitlustusettevõtted tegutsevad täna kahjumlikult, konkurents keskendub eelkõige hinnale ning kvaliteet kannatab. Eesti restoranikultuur on kriisis.“

Aeg maksumuudatusteks on Feliks Mäguse sõnul küps, alles möödunud nädalavahetusel ütles suurettevõtja Jüri Käo, et on käes aeg käibemaksu alandamiseks, kuna see tõstaks Eesti majanduse konkurentsivõimet. „Kirjutame sellele ettepanekule kahe käega alla ning lisan omalt poolt – alustagem sisetarbimist kõige kiiremini mõjutavast toitlustusteenuse käibemaksust,“ ütles Feliks Mägus. „Lisaks tarbimise kasvule tähendab see ka uusi töökohti –
toitlustussektoris on lühiajalise väljaõppe tulemusel võimalik luua rohkelt uusi töökohti. Soomes kasvas toitlustussektoris töötavate inimeste hulk peale maksulangetust poole aastaga 2000-2200 inimese võrra.”

„Me kõik teame, et turistid, toitlustamine ja riiki jäetava raha hulk on omavahel otseses ja tugevas seoses ning sedagi, et Eesti riik on turismi üheks oma prioriteetsemaks valdkonnaks nimetanud,“sõnas Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse liige, Restoranide Liidu juhataja Andres Peets. „Maksusoodustused elavdavad oluliselt Eesti turismisektorit. Heaks näiteks on turistide lemmik, Prantsusmaa, kus toitlustussektori käibemaksumäära alandati juba 2009. aastal, kuid sellest hoolimata jätsid turistid veel selsamal 2009. aastal Prantsusmaale ligi 50 miljardit eurot maksutulu.“

„Aasta eest tegime riigikogule sama ettepaneku,“ ütles Andres Peets. „Kuid aastaga pole midagi paremuse poole liikunud, endiselt on kolmandik sektori ettevõtetest negatiivse krediidireitinguga – see on kõikidest sektoritest kõige halvem olukord. EHRL ei kutsu oma ettepanekuga üles lõbutsemise soodustamisele – nii käibemaksu alandamine kui ka erisoodustusmaksu kaotamine tuleks kõne alla vaid toidu, mitte alkoholi puhul. Samuti ei kutsu me üles vastuollu minema Euroopa tavade ja seadustega – toitlustusteenustele kehtib maksusoodustus ühel või teisel kujul täna peaaegu pooltes Euroopa Liidu liikmesriikides.”

Eesti Hotellide ja Restoranide Liit ( http://www.ehrl.ee/) on 1992. aastal asutatud hotelli- ja restoranimajandusega tegelev tööandjate organisatsioon, kuhu kuulub 87 ettevõtet üle kogu Eesti.

Täiendav informatsioon:

Feliks Mägus
Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees
tel: +372 504 0766
E-post: Feliks.Magus@nordichotels.eu

Andres Peets
Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse liige
tel: +372 501 4300
E-post: andres.peets@neti.ee

Silvia Kübar
Powerhouse kommunikatsioonibüroo
Tel: +372 5626 9336 ; 6998 047
silvia.kybar@powerhouse.ee